Hälften av de som drabbas går dessutom i konkurs inom tre år, för att viktig information skadas vid branden. Drygt 70 % av de företag som haft brand på ekonomiavdelningen går i konkurs inom ett år.
Försäkringsbolagen ersätter ganska snabbt byggnader, inventarier, bilar och datorer. Men vad hjälper det? När kundregister, fakturerings- och ekonomisystem är borta, och ingen kommer ihåg vem som ska ha betalt eller faktureras, får man problem som är omöjliga att reda ut.
Kunskapsföretag drabbas hårt. Om ritningar och konstruktioner eller information på hårdisken och datorer plötsligt inte existerar, finns det inte längre något att jobba med.
Kommuner och länsstyrelser drabbas lika mycket. Om register och uppgifter går upp i rök, blir rekonstruktionsarbetet både omständigt och tidskrävande. Historiska dokument är dock omöjliga att ersätta.
Statistiskt sett går drygt 20 företag i konkurs varje dag för att det har brunnit hos dem. Rent statistiskt kommer det inte heller att hända dig. Bara 41 andra.
*Uppgifter från Statistiska Centralbyrån.
ETT KASSASKÅP ÖKAR INTE FÖRETAGETS LÖNSAMHET. MEN DET SKYDDAR ALLT SOM SKAPAR VINSTEN.
3 SÄKRA SKÄL.
DESIGNEN. Våra brand- och stöldsäkra kassaskåp ser ut som vilka kontorsmöbler som helst. Du kan få dem i vilken färgton du vill, med ådringsmålning eller olika typer av marmorering. Då smälter de ännu bättre in i miljön.
ELEKTRONISKA KODLÅS. Skåpens lås är både elektroniska och mekaniska, och har 110 miljoner kombinationsmöjligheter. Slår man fel kod fyra gånger i rad bryts strömmen och låset blir obrukbart under en halvtimme. Vissa av våra dokumentskåp och kassaskåp är utrustade med både kodlås och nyckellås för extra säkerhet.
SÄKERHETEN. Alla säkra skåp på marknaden utsätts för brandtest. Men vi kan dessutom visa resultat av stenhårda fall- och chocktester. Våra skåp klarar ett fall på två våningar. De klarar också en temperaturchocktest, som motsvarar det som händer när brandmännen sprutar kallt vatten på ett glödhett kassaskåp i en eldhärd. Våra kassaskåp klarar testerna, utan att spricka eller öppna sig. Kan det bli säkrare egentligen?

* Källa: MSB.se