Arkivskåp och hängmappsskåp

arkivskap-hangmappsskap-kopa
Arkivskåp för enkel journalföring

Brandklassade/brandsäkra arkivskåp (vertikalskåp, hängmappsskåp) och flankskåp (lateralskåp) med 2, 3 eller 4 lådor med skenor för A4-format och folioformat för hängmappar.

Vad är det för skillnad mellan vertikalskåp/hängmappsskåp och lateralskåp/flankskåp? Lateralskåp är mindre djupare flankskåp med tippningsskydd och hängmapparna hänger bredvid varandra i två rader medan vertikalskåp har en rad och är mer djupare hängmappsskåp. Ett flankskåp eller lateralskåp är mer avsedd för mindre golvytor i djupled och rymmer fler hängmappar än ett vertikalskåp. Ett arkivskåp tar däremot mindre plats i sidled.

Flankskåp/lateralskåp är bredare arkivskåp där hängmapparna sorteras i lådan i två rader i bredd så att man kan bläddra nedifrån och upp eller så ställer man mapparna från ena sidan till den andra för att bläddra i sidled. Vertikalskåp/hängmappsskåp är djupare arkivskåp där hängmapparna är placerade rakt framifrån och upp i en betydligt djupare låda. Så det är utrymmet och antal hängmappar som styr vilket arkivskåp man behöver i sitt kontor eller hem.

Flera av arkivskåpen är för brandsäker förvaring av affärshandlingar, dokument, journaler, kontrakt, bokföringar, korrespondens m.m.